Högkänslig person?

Ja för några veckor sen lyckades jag få en till pusselbit på plats varför jag är som jag är.. Jag lever ju redan med ibs och ångest/deppresion, vilket påverkar mitt liv väldigt mycket. Men det har som fortfarande fattas en pusselbit, då jag inte förstått varför man är så ehm konstig.

Jag är tacksam för att jag följer “Hela sverige bakar”, för där uppdagades det att det finns nåt som kallas för “Högkänslig person”, vilket räknas som ett personlighetsdrag och inte en sjukdom eller så. Det är visst ca 15-20% av befolkningen som har det, och jag är 99% säker att jag är en av dom efter man suttit o läst och kollat upp lite om det.. På nåt sätt är det som en lättnad att läsa om nåt som förklarar en hel del och man bara sitter o bockar av att så mycket stämmer in.. Gjorde några korta onlinetester på olika sidor, o alla resultat var bra över gränsen.
Det är som lite skönt att kunna sätta ett namn på det, även om det inte finns så mycket hjälp för det, är det ändå rätt skönt att ha hittat den där pusselbiten som fattats i hela mitt liv.

Troligtvis därför man har lite sociala svårigheter, och har svårt att ta mig iväg på saker.. För oftast säger det stopp, antingen fysiskt, psykiskt eller oftast båda.
Jag skjuter lätt på saker för jag stressar upp mig så lätt över dom minsta sakerna.. Kan ta dagar, månader, år för mig att göra vissa saker. För att det känns tungt att ta tag i det, eller att jag är orolig hur jag ska må av det.. Saker som jag vet kommer vara en jobbig situation, orsaka stress, panik etc.. Ibland tvingar jag iväg mig på saker, men det tär så oerhört på mig och jag kan behöva vila upp mig i flera dagar/veckor för att börja bli “normal” igen..
Som att umgås med massa folk samtidigt är jätte jobbigt men även roligt, men det blir så många intryck och ljud då det är många samtal samtidigt etc.. Blir lätt att jag ibland tillslut börjar kallsvettas o då får jag gå på typ toan eller nåt bara för att komma iväg nån minut till tystnaden så jag inte ska drappas av panikattack.. Jag har oftast trott att det är nåt fel på mig pga det, men sen man läste om det här så blev det som en aha-upplevelse..
Jag skulle nog kunna ta upp så många exempel om mig själv o mina upplevelser men det får jag isf ta nån annan dag om jag känner för det 😛

Men några exempel på hur det kan vara att leva som HSP (som stämmer in på mig)

– Man lägger märke till sådant som går andra förbi. Man tar in många intryck i hjärnan och reflekterar mycket över det man upplever.

– Man blir lätt stressad och överbelastad. Eftersom man lägger märke till allting får man så mycket intryck att man av naturliga skäl lättare blir överstimulerad i miljöer och sammanhang som är intensiva, komplexa, röriga eller obekanta.

– Som högkänslig är man känslig för starkt ljus, starka dofter, tyger som skaver mot huden, oreda, stök och bakgrundsljud. Sådant som andra kanske inte ens lägger märke till kan medföra stark trötthet och omöjliggöra koncentration.

– Som högkänslig undviker man situationer som leder till för mycket intryck, stress och som är för omskakande. Lugn, trygghet och minskat antal intryck är däremot välgörande.

– En högkänslig kan vara introvert eller extrovert, även om det är vanligare att man är introvert. HSP ska dock inte förväxlas med att vara blyg eller med social fobi. Den högkänslige behöver mycket ensamtid för att återhämta sig och vila från alla intryck, känslor och stimulans som hjärnan hela tiden bombarderas med.

– Personer med HSP är ofta samvetsgranna, noggranna och försöker undvika kritik.

– Att arbeta under tidspress eller att prestera när någon tittar kan vara svårt.

– HSP har ofta mycket tankar och känslor och därmed ett rikt inre liv.

– Man har ofta behov av att dra sig tillbaka i ensamhet, i ett lugnt och tyst rum, där man själv kan kontrollera vilka sinnesintryck som drabbar ens hjärna (ljud, ljus osv). Ensamhet, stillhet och tystnad är livsviktigt.

– HSP innebär ofta låg självkänsla eftersom känslighet ofta föraktas och kritiseras i vårt samhälle. Om man hela tiden höra att det “är något fel på en” och att man “är överkänslig” är det svårt att tillägna sig en god självkänsla.

- Högkänsliga kan lätt bli överstimulerade och det kan leda till trötthet, osäkerhet, oro, ångest, rädslor och sömnsvårigheter. Det kan kännas som om allt snurrar och du tappar kontrollen.

- Vi blir så lätt djupt påverkade av andras sinnesstämningar och som högkänslig kan ditt humör snabbt svänga från glad till ledsen. Dessa humörsvängningar kan vara svåra att hantera. Då vill man bara ligga kvar under täcket eller låsa in sig på toaletten. Man kan känna sig som ett offer i en överväldigande värld.

– Högkänsliga individer har svårt att bestämma sig. Oavsett om det gäller att boka bröllopsplaner eller att välja ifrån lunchmenyn eller vad de ska ha på sig på ett kundbesök. Detta beroende på att vi inte vill välja fel.

– Mer än de flesta ser HSP detaljer. Det gäller även detaljer när vi möter andra, blickar som flackar, mungipor som dras ned eller syntax i epost och SMS. HSP påverkas av andra människors sinnesstämning på ett sätt som andra inte gör i lika hög grad.

Några exempel som stämmer in väääldigt bra.. Ska fortsätta läsa på om det hela för det känns väldigt intressant för mig och kanske jag kan hitta nåt bra tips som kan hjälpa mig en bit på vägen 🙂

puzzle-1020003_1920