Högkänslig person?

Ja för några veckor sen lyckades jag få en till pusselbit på plats varför jag är som jag är.. Jag lever ju redan med ibs och ångest/deppresion, vilket påverkar mitt liv väldigt mycket. Men det har som fortfarande fattas en pusselbit, då jag inte förstått varför man är så ehm konstig.

Jag är tacksam för att jag följer “Hela sverige bakar”, för där uppdagades det att det finns nåt som kallas för “Högkänslig person”, vilket räknas som ett personlighetsdrag och inte en sjukdom eller så. Det är visst ca 15-20% av befolkningen som har det, och jag är 99% säker att jag är en av dom efter man suttit o läst och kollat upp lite om det.. På nåt sätt är det som en lättnad att läsa om nåt som förklarar en hel del och man bara sitter o bockar av att så mycket stämmer in.. Gjorde några korta onlinetester på olika sidor, o alla resultat var bra över gränsen.
Det är som lite skönt att kunna sätta ett namn på det, även om det inte finns så mycket hjälp för det, är det ändå rätt skönt att ha hittat den där pusselbiten som fattats i hela mitt liv.

Troligtvis därför man har lite sociala svårigheter, och har svårt att ta mig iväg på saker.. För oftast säger det stopp, antingen fysiskt, psykiskt eller oftast båda.
Jag skjuter lätt på saker för jag stressar upp mig så lätt över dom minsta sakerna.. Kan ta dagar, månader, år för mig att göra vissa saker. För att det känns tungt att ta tag i det, eller att jag är orolig hur jag ska må av det.. Saker som jag vet kommer vara en jobbig situation, orsaka stress, panik etc.. Ibland tvingar jag iväg mig på saker, men det tär så oerhört på mig och jag kan behöva vila upp mig i flera dagar/veckor för att börja bli “normal” igen..
Som att umgås med massa folk samtidigt är jätte jobbigt men även roligt, men det blir så många intryck och ljud då det är många samtal samtidigt etc.. Blir lätt att jag ibland tillslut börjar kallsvettas o då får jag gå på typ toan eller nåt bara för att komma iväg nån minut till tystnaden så jag inte ska drappas av panikattack.. Jag har oftast trott att det är nåt fel på mig pga det, men sen man läste om det här så blev det som en aha-upplevelse..
Jag skulle nog kunna ta upp så många exempel om mig själv o mina upplevelser men det får jag isf ta nån annan dag om jag känner för det 😛

Men några exempel på hur det kan vara att leva som HSP (som stämmer in på mig)

– Man lägger märke till sådant som går andra förbi. Man tar in många intryck i hjärnan och reflekterar mycket över det man upplever.

– Man blir lätt stressad och överbelastad. Eftersom man lägger märke till allting får man så mycket intryck att man av naturliga skäl lättare blir överstimulerad i miljöer och sammanhang som är intensiva, komplexa, röriga eller obekanta.

– Som högkänslig är man känslig för starkt ljus, starka dofter, tyger som skaver mot huden, oreda, stök och bakgrundsljud. Sådant som andra kanske inte ens lägger märke till kan medföra stark trötthet och omöjliggöra koncentration.

– Som högkänslig undviker man situationer som leder till för mycket intryck, stress och som är för omskakande. Lugn, trygghet och minskat antal intryck är däremot välgörande.

– En högkänslig kan vara introvert eller extrovert, även om det är vanligare att man är introvert. HSP ska dock inte förväxlas med att vara blyg eller med social fobi. Den högkänslige behöver mycket ensamtid för att återhämta sig och vila från alla intryck, känslor och stimulans som hjärnan hela tiden bombarderas med.

– Personer med HSP är ofta samvetsgranna, noggranna och försöker undvika kritik.

– Att arbeta under tidspress eller att prestera när någon tittar kan vara svårt.

– HSP har ofta mycket tankar och känslor och därmed ett rikt inre liv.

– Man har ofta behov av att dra sig tillbaka i ensamhet, i ett lugnt och tyst rum, där man själv kan kontrollera vilka sinnesintryck som drabbar ens hjärna (ljud, ljus osv). Ensamhet, stillhet och tystnad är livsviktigt.

– HSP innebär ofta låg självkänsla eftersom känslighet ofta föraktas och kritiseras i vårt samhälle. Om man hela tiden höra att det “är något fel på en” och att man “är överkänslig” är det svårt att tillägna sig en god självkänsla.

- Högkänsliga kan lätt bli överstimulerade och det kan leda till trötthet, osäkerhet, oro, ångest, rädslor och sömnsvårigheter. Det kan kännas som om allt snurrar och du tappar kontrollen.

- Vi blir så lätt djupt påverkade av andras sinnesstämningar och som högkänslig kan ditt humör snabbt svänga från glad till ledsen. Dessa humörsvängningar kan vara svåra att hantera. Då vill man bara ligga kvar under täcket eller låsa in sig på toaletten. Man kan känna sig som ett offer i en överväldigande värld.

– Högkänsliga individer har svårt att bestämma sig. Oavsett om det gäller att boka bröllopsplaner eller att välja ifrån lunchmenyn eller vad de ska ha på sig på ett kundbesök. Detta beroende på att vi inte vill välja fel.

– Mer än de flesta ser HSP detaljer. Det gäller även detaljer när vi möter andra, blickar som flackar, mungipor som dras ned eller syntax i epost och SMS. HSP påverkas av andra människors sinnesstämning på ett sätt som andra inte gör i lika hög grad.

Några exempel som stämmer in väääldigt bra.. Ska fortsätta läsa på om det hela för det känns väldigt intressant för mig och kanske jag kan hitta nåt bra tips som kan hjälpa mig en bit på vägen 🙂

puzzle-1020003_1920

 

Photoshoot – Blått vintertema 2016

6Nu har sommarvärmen börjat komma igång, hade 27 grader i skuggan idag och kvavt som bara den.. Såklart ville man kontra detta väder med att tänka på något kallt. Så  redigerade klart bilder från en photoshoot jag fotade i februari tidigare i år.

Det var en rätt varm vinterdag tur nog, bara -2,7 ute och det är rätt bra lä i skogen 🙂
Som vanligt hade man riktigt roligt att fota sig själv, men var såklart även lite krångligt med, men skam den som ger sig 🙂

Hade väl ingen riktig tanke bakom denna fotning, annat än att låta det blåa färgen vara det som står ut i bilden. Riktigt härligt att försöka fota bilder i skogen när träden är vita 🙂

IMG_5458-1k

Klicka för fler bilder 🙂

 

Photoshoot – Black Angel 2016

Jag har ivrigt väntat på att köra en photoshoot med mina svarta vingar, samt vare sugen o fota bikini i vintermiljö, lite sådär lagom kontrast mellan varmt och kallt.
Så båda ideérna slogs ihop istället. Så i slutet av januari så kastade jag ihop lite passande kläder och tog en liten vandring in i skogen på andra sidan älven.

Försöker hålla mig ifrån att redigera bilderna för mycket, så endast fixat enklare grejer, och tage bort strapsen från vingarna, vilket var ett väldans bök för att få det att se naturligt ut efteråt i armhålan 🙂

Det är lite knepigt att vara sin egen modell, då det blir lite mer bökigt o få till rätt vinklar, få fokus på rätt ställen osv. Men riktigt nöjd att jag köpte systemkameran med vändbar skärm så underlättar det en hel del, och använder en trådlös fjärrkontroll som tyvärr inte alltid vill som jag, och det där med att hinna försöka gömma den på nåt sätt innan fotot tas.  Men trots allt bök så har man riktigt roligt iaf 🙂

 

IMG_5353-1k

Klicka för fler bilder 🙂

Promenadtur i skogen

När man ha varit sjuk några dagar så känns det skönt att ta sig ut en solig dag som denna. Gick väl kanske inte så fort då man fortfarande är seg, men passade på att multitaska mellan att njuta av naturen, försöka andas och fota lite 🙂

Och sånahära gånger är det lite extra trevligt att ha hunden med sig, är ju bara härligt att iakta när han ska springa runt överallt o snusa o plumsa runt i snön 🙂

IMG_5727-xx IMG_5695-xx IMG_5686-xx IMG_5655-xx

 

 

Jag är vacker och speciell på mitt sätt

Jag må ha breda höfter o axlar, smal midja med utåtstående revben o ryggrad, stora händer o fötter, putande ballongmage o lite tjockare lår, trötta och skelande ögon, lång näsa med sne nästipp, bred käke, gropig haka, glipande leende med lite skeva tänder med vita fläckar på och en tand som saknas där bak som gör att jag knappt vågar le på samma sätt längre.
Jag skulle nog kunna fortsätta lite till…

Jag är medveten om mina “brister”, men det är dom som gör just mig speciell.
Det är en av de största orsakerna som gör att jag gillar att modellera lite o fota mig själv, för att få till de där bilderna som får en att känna,
jag är faktiskt vacker som jag är 🙂

Jag har lite sociala svårigheter, bl.a. är jag blyg, mår oftast dåligt och har ont, har dåligt självförtroende och tycker att det ofta är jobbigt att ta mig an att umgås med andra.
Vilket gör att jag oftast fotar mig själv istället, men det är inte det enklaste att fota sig själv och hitta de rätta vinklarna, fokus etc. Men det är helt klart lättare när man har en trådlös avtryckare och en vändbar skärm på systemkameran 🙂

Det är en lång process att försöka arbeta på sin sociala förmåga utan att bli allt för obehaglig och illamående.
Men det vore skoj om man en dag skulle vakna upp och våga ta ett steg till utåt, som att hitta andra att fota, vänner som främlingar.
Så jag kan få andra att må bra om sig själva också 🙂

För jag tycker det är något som alla borde testa på,
att modellera är roligt och man får en liten boost till sitt självförtroende.
Ingen är perfekt, man kan bara vara den perfekta versionen av sig själv och omfamna det med kärlek. Försöka titta på sig själv i spegeln o säga att än om jag ofta känner mig lite tråkig och ful, så är jag ändå vacker.

*ställer mig upp*

“Jag är 31år och jag är fortfarande vacker och speciell på mitt sätt och det ska jag fortsätta vara om 10, 20, 30 år etc <3

IMG_5510_1k

Photoshoot – Vinter 2012

Blev påmind på facebook om att det var 4 år sedan jag fotade i vinterskogen. Minns att det var rejält kallt men vill man va fin får man lida lite pin 🙂

Känner att det inte har blivit lika mycket fotande som jag har velat de här åren, då det vimlar av idéer i mitt huvud. Men bara några månader efter den här photoshooten så valde jag att investera i en systemkamera, då det tyvärr inte blir lika bra kvalite med den kompakta digitalkameran. Och jag har inte ångrat mig en sekund, då jag har lyckats ta så fina bilder trots det är en budgetkamera.

Men ack så roligt det är att ta sig an sånahär projekt, det är inte “resultatet” som räknas, förväntar mig inte att det ska bli toppnotch bilder, utan det som räknas är att man har roligt och får utföra mina roliga idéer 🙂
Det gäller bara att hitta lite roliga kläder och platser att använda sig av. Tror inte att jag skrev det men de förra vinterbilderna som jag la upp, fotades inne i en kohage, haha ja varför inte tänkte jag då det är närmare dit än alla andra skogar när det ändå var så kallt 🙂 Fantasin har egentligen inga gränser, och nu håller jag på att redigera min senaste photoshoot också, tur nog var det nollgradigt när jag fotade den iaf.. Men ja blir man förkyld får man väl skylla sig själv lite, men såklart man måste passa på medans det är extra mycket snö på träden i skogen, det är det vackraste med vintern 🙂

P1070476_2

Klicka för fler bilder 🙂

Photoshoot – Snowqueen

Tillslut fick vi en hyffsat vit vinter förra veckan, självklart så passade jag på att komma på en ny fotoidé. Leta fram lite kläder, dock är väl klänningen en storlek för liten men den är så härlig ändå och passade in på temat, Alv/Snowqueen i vit vinterskog… o sen ut i -13 grader. Det var ju rätt varmt ändå om man jämnförde med tiden innan 🙂

Lite roligt o ta lite annorlunda “selfies” o självklart följde Harry med och hjälpte till att modellera som en ståtlig prins 🙂

Valde att inte göra så mycket redigering med bilderna för stunden, kanske jag kan komma på nån häftig fantasyeffekt vid senare tillfälle 🙂

IMG_5277_3k

Klicka för fler bilder 🙂

Norrsken 2015-10-07

Redan vid sjutiden igår kunde man börja se starkt norrsken, mycket starkare än förra gången jag såg det, riktigt häftigt och ett stort plus att bo ute på landet, så att man kan gå ut på åkern o kika under stjärnklar himmel 🙂

Tänkte jag skulle testa att fota flera bilder med ca 10s mellanrum o sen försöka sätta ihop nån liten filmklipp, hade inte tålamod o fota så många på varje ställe men roligt att testa iaf så kanske man orkar anstränga sig mer nästa gång 🙂

 

 

 

Blodmåne 2015

Tidigare på kvällen igår passade jag på o testa att fota månen lite så jag visste vilka inställningar jag skulle ha sen på ett ungefär, blev lite häftig effekt med månen bakom molnen 🙂

Sen ställde jag kroppen på väckning för att ta mig upp på natten, o den var snäll o väckte mig typ varje halvtimme sen tills jag äntligen tog mig upp strax efter 3, lyckades se nästan hela processen från hel måne till täckt måne, var lite häftigt, den upplevdes såklart inte lika röd som den blir på bilderna men coolt ändå 🙂

Helt klart roligt att kunna passa på att få fota sånthär, även om det blir amatörbilder så är jag lika glad för det 😀

Norrsken sep-15

Så jag hade längtat, för tre veckor sedan fick jag äntligen uppleva lite norrsken 🙂
Kanske man har sett det när man var yngre, men vissa saker räknas inte om man inte kan komma ihåg dom, men nu är det inprintat i hjärnan. Må inte ha vare det starkaste norrskenet men jag kunde iaf se när det spelade lite lätt på himmelen 🙂